Total Pageviews

Monday, December 31, 2012


Ya Allah, Jika ini bukan masanya, Jika ini belum saatnya, Dan jika Engkau tahu kami belum bersedia, Selamatkan kami, Jarakkan kami, Pisahkan kami, Agar kami jauh dari khilaf yang merosakkan izzah dan iffah, Agar kami tidak mengundang murkaMu, Agar kami dapat lebih menjaga hati, Agar hati menjadi yang diredhai Ilahi. Ya Allah, Andai dia bukan untukku, Andai dia bukan jodohku, Maka berilah ganti yang lebih baik buatnya, Kurniakanlah dia insan yang benar terbaik dalam kehidupannya, Insan yang benar mampu memimpinnya ke syurgaMu, Dan bantulah aku untuk terus memperbaiki diriku, Agar aku kukuh dalam mencari cintaMu (❤), Amin Ya Rabbal Alamin.


written by Qalesyasophia

Friday, December 28, 2012


“She believed in me when no one else did; she accepted Islam when people rejected me; and she helped and comforted me when there was no one else to lend me a helping hand.” 
Beloved Prophet Muhammad (peace be upon him) relates to his first wife Khadijah.

Tuesday, November 27, 2012

11 more days :)


DECEMBER BABY

This straight-up means you are the most good-looking person possible… Better than all of these other months! Loyal and generous. Patriotic. Competitive in everything. Active in games and interactions. Impatient and hasty. Ambitious. Influential in organizations. Fun to be with. Easy to talk to, though hard to understand. Thinks far with vision, yet complicated to know. Easily influenced by kindness. Polite and soft-spoken. Having lots of ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating tends to delay. Choosy and always wants the best. Temperamental. Funny and humorous. Loves to joke. Good debating skills. Has that someone always on his/her mind. Talkative. Daydreamer.Friendly. Knows how to make friends. Abiding. Able to show character. One guy/girl kind of person. Loveable. Easily hurt. Prone to getting colds. Loves music. Pretty/handsome. Loves to dress up. Easily bored. Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to recover when hurt. Sensitive.

macam monyet

Friday, November 16, 2012


"Ya Allah, sebagaimana Engkau pernah menghantar burung-burung ababil untuk menghancurkan tentera bergajah Musyrikin, maka kami memohon padaMu Ya Allah, turunkanlah bantuanMu kali ini kepada saudara-mara kami di bumi Palestin, syria, dan di mana shj umt islam ditindas.. dan hancurkanlah tentera Zionis laknatullah!"


Monday, November 12, 2012

How I screw up a relationship

for a very long time, i wonder how and why...despite of me loving someone unconditionally, those people will end up leaving and never returned.

1) Frequently having an emotional breakdown - I seriously don't know why, but most of the time of the week, i'll have like a very depressing day. Nobody can stand this, unless they have few good memories that they've enjoyed with me.

2) I am very slow at interpreting other's emotion - yeah i admit i really wan't other people to understand me all the time....but i'll never intend to understand them in return *yeah, guilty*. It's like for me, why do i have to take time to get to know people, while i still don't know myself yet.

3) Hotheaded - very easily getting mad. well yeah, i'm still lacking in anger-management. sometimes i just spill my anger out on somebody that pissed me off. It IS bad....but i really do easily cool off...and 100% guarantee i will not remember what wrong that people have done to me. The type of person who easily forgive & forget. :)

4) Intolerance - I don't care what people must go through to make me happy...if they make me upset, i just don't care to listen to their excuses & good reasons why they are late or didn't return my call or text.

5) Selfish - I just blurted out any words that i wan't to say if i'm angry to other people. I don't care whether they will become upset or not. I just ignore them if I feel uneasy..and i push them to follow whatever things that they have to do to make myself happy.

that's all i can think of for now. And yes, i have to stop complaining why i'm alone all my life. Not a single day passed by without feeling lonely. I can change. I need to change.




Saturday, October 20, 2012

Female Sahabiah


Copy & paste dari status one of my friend from Facebook. It helped me a lot

"Harap Muslimah-Muslimah dapat membaca ~

Nasihat dari the real Imam Muda. Ustaz Zakuan a.k.a Ibnu Batoota yang dah merantau ke segenap pelosok dunia berdakwah walaupun umurnya masih remaja.

------

Nasihat beliau buat semua Muslimat:-

..."Adakah muslimah-muslimah zaman sekarang sudah hilang semangat jihadnya?

Sudah hilang kekuatan hati?

Sudah hilang ketabahannya?

Bukan aku nak suruh perempuan-perempuan Islam jadi ganas, cuma aku terfikir bila terbaca kisah-kisah sahabiah, mereka lemah lembut tapi sangat kental, hati sekuat besi waja, tak mudah cair dengan lelaki ajnabi (bukan mahram), tak meleleh-leleh bila cakap pasal cinta, tak tergedik-gedik bila lelaki cuit.

Maka aku pun mengambil langkah untuk jadikan facebook ku sebagai malaikat maut bagi kaum Hawa, untuk mentarbiah hati mereka agar kuat, kental dan tabah!

Kalau hari-hari aku bagi status meleleh-leleh, cinta kerana Allah, lelaki soleh untnk perempuan solehah, cinta itu fitrah, carilah suami soleh dan benda-benda leleh yg lain...

"Muslimah yang terhasil nanti macam mana?"

Walaupun ( di fb & realiti ) bertudung, berpurdah, bertudung labuh, ikut usrah, ikut masturat;

Tapi cuit sikit, dah tergedik-gedik...Ngurat sikit, dah sangkut....Ajak couple sikit, terus setuju...Lepas tu, putus cinta,meleleh2...Ada masalah sikit, doa nak mati..Kena marah dengan mak/ayah sikit, buat status cakap tak pernah bahagia...Exam failed, kata taknak hidup lagi...Pakwe tak mesej sehari, di status penuh dengan kata-kata rindu...Pakwe marah sikit, buat status meleleh macam haram...

Fikir secara waras, adakah ini sifat wanita yg ditarbiah oleh Rasulullah SAW ketika zaman Baginda SAW?

Nama Saidatina Fatimah, Aisyah, Khadijah, Safiyyah, Ummu Salamah, Ummu Habibah, Sumayyah, Ummu Darda', Masyitah, Balqis, Maryam dan ramai lagi diagung-agungkan kalian. Tapi apa kalian kenal siapa mereka? Bagaimana hebat dan kentalnya hati mereka? Ikut sikap dan akhlak mereka?

Memang akal kalian senipis rambut, tapi kalian bukan BODOH...

Aku datang sebagai pengetuk kepala kalian untuk bangun dari tidur, untuk sedarkan kalian supaya jangan jadi bodoh, jangan jadi hamba lelaki, jangan jadi hamba cinta haram, jangan jadi perempuan murahan, jangan kapel free2 macam bohsia, jangan dok bermanja dengan lelaki macam perempuan tiada harga...

Nabi SAW telah bersabda mafhumnya (au kama qaal), jika seorang lelaki mendapat wanita solehah sebagai isteri, maka separuh agamanya telah sempurna...

Apa kalian sedar 'kesolehahan' kalian itu harganya separuh dari agama?

note:

"Ada mata dan telinga kan semua?"

"Subhanallah""



Friday, October 5, 2012

Life, stop giving me a lemon

So hopefully by writing in this blog will make me feel better. My life is a huge mess. Now tgh sedih gila mcm nak mati2...esok2 happy teramat sgt sampai rasa mcm taknak tido. But yeah today is one of my saddest gloomy day which nothing can make me feel normal again except by getting a chocolate. But sekarang ni takde chocolate. So what i'm gonna do??? I dun feel like doing antyhing except having a frown face (which is very ugly). Never looks good.

Dah setahun tak sedih mcm ni...sape suruh menjebakkan diri lagi?

ada sayings...ayat dier mcm ni "when life gives you a lemon..make a lemonade". like what?masam kot. Maybe tambah gula banyak2 idk. life..why you don't give me a chocolate. why lemon why?? If you give me a chocolate, I can atleast eat them up without a need making a chocolate ice-blended. What the hell

aku cuba nak color up my life. rasa mcm membazir masa gila duduk sedih2 mcm ni. padahal banyak masa terbuang dgn feeling2 tak berfaedah mcm ni. Tadi terfikir..apa kata..aku warna-warni kan hidup aku. Maksudnye...ape je jadi kat aku...walaupun sedih mcm mana pun....aku tetap akan fikir benda tu is something that I can color it with rainbows. Dalam kata lain....be positive!yes i'm searching for that word. Lame as it sounds..but it does really help most of us.

kadang2 jeles tgok orang2 yg jenis chill2 ni. relaks and happy je hidup. jeles jugak tgok org yg happy2 ni..muka berseri2. Nak jadi 2 2 ni leh tak? Chill and always happy. Amek positive je pape pun yg aku akan terima. Make everything simple. Not being over-thinking mcm sekarang. Life would be so much easier. I mean...life never going to be easy for us. But just make it easy for ourselves to adapt with any kind of things that will happen to our lives. Let go.........we need to let go of our past for in order for better future to come.

and I just have to remember this one thing in my mind.....the thing that always make us most depressed is the thing that make us happy the most. Memang ironic. kalaw fikir balik mmg absolutely true. Pengajarannya..jgn mengharapakan sesiapa selain Allah S.W.T utk menggembirakan hati kita...sbb one day org tu jugak yg akan  jadi punca utama kesedihan kita. Mengharap pada manusia ni..tak selalunya akan berakhir dgn baik. Tu apa yg aku tawu selama aku hidup ni.

Life teach me great things....aku berada dkt tempat aku berdiri sekarang ni lepas segala yg pernah jadi kat aku. Ape2 pun..aku kne teruskan hidup. Benda mcm ni biasa....dah lali sgt dah. Lama2 nty rasa mcm angin lalu je...tarik nafas, then hembus. Macam tu je.


Saturday, September 29, 2012

cinta datang & pergi

jika datang, sambutlah kerana Allah..
jika pergi, ikhlaslah kerana Allah juga..

niscaya Allah Swt. kan menggantikannya dgn yg jaaauuuhh lbh baik lagi dr yg sudah2. . ^_^

keep positive thinking.
keep smile..
n Always to Muhasabah...
insyaAllah , , , , :) -Luti Sultoni

Sunday, September 16, 2012

Irresistible Monthly Shopping

I'm not sure whether I should be satisfied after getting all these stuff that I bought which is mostly my favs...or should be frowned by the fact that so much money were spent T_T like A LOT. Dah harus menahan diri dari shopping dlm masa 3-4bulan ni. Tolong la Salma..please kawal napsu tuh. So this is a few of stuff yg rasa2 nak di dokumentasikan..bukan utk review watsoev. Mula2 niat nak teman Yana je pegi CIMB. eh konon la kan. Lepastu bila dah jalan terkedek2 depan kedai2 Vincci n so on so on kat KLCC, mmg kerat jari la klw tak cuba singgah or atleast tunjuk batang hidung kt kedai2 tu. 


yg paling tak disangka2..those shopping bags above contains barang yg tak SE-MAHAL barang yg beli dkt Watson. Makeup is the most thing i've spent for on this day & majority is from drugstore product. 

Watson - RM260.00
Vincci - RM80
M.A.C - RM148
Chamelon - RM38+

Yes..dalam masa satu hari. I know...

Face product...
yeap those are from watson. Memang super duper in love dgn foundation L'oreal. Revlon Colorstay tu..okay. Sangat long lasting walaupun berpeluh bertong2..tp foundation still mantain. Cuma tak berkenan sikit dgn Revlon Colorstay ni...bila kena atas kulit...foundation akan oxidized. SO kulit jd 2-3tone lagi gelap masa pakai. Bagus utk coverage & agak longlasting...tak buat kulit berminyak or berjerawat if pilih formula utk kulit oily/combination skin. Tapi yg tak best kulit jd gelap. Definitely going to finish COlorstay...but not going to repurchase. For L'oreal True Match Super Blendable..I definitely going to repurchase

Lipstick..super matte & colour cantik. Matte Coral PInk
Ni first time spent money on SimplySiti product. Nice matte coral pink color..tapi bibir agak kering lepas pakai. Maybe I should wear a lip butter before applying this.


For the M.A.C packaging..nothing extravagant. Tapi...




I'm so inlove with these babies. Lipstick ni warna matte..tp with a creamy texture & formula...ala2 coral pink to be exact..but texture ni compared to Simplysiti..mmg MAC better. Sangat creamy so bibir tak nampak kering..warna pun just nice..tak striking. tapi utk balance our look, pipi kne letak blusher sket supaya muka tak nampak pucat. Lipstick ni sgt matte. But seriously it worth every penny. Muka nampak sweet je klw pakai...you will look younger.  do I have to say more about lipgloss? oh gosh it is also worth to buy. I think both lipstick & gloss mmg creamy formulated...it's very nice..and lips won't look chapped. i'll give MAC 5/5 star for these. Definitely going to repurchase

word can't describe how happy I am lepas beli makeup2 baru ni. Moving on to other stuff..ada beli jugak few nice thing mcm earrings, ring...and what else? Shoe ofcourse!

left shoe gave me nothing but a pain for the whole day. Haven't wore the leopard shoe yet. sayangggg
I've bought these both for RM80. there is a promotion which you can get selected two flats pump for RM80. I admit, memang suka sgt2 warna kasut coklat tu. tapi, sakit giler pakai sbb salah beli saiz kasut. Saiz 6 takde..so tibai je saiz 5. NI la jadinye..padan muka. 

So that's it..brg2 yg dibeli. I love MAC stuff the most..and regret the chocolate flats from Vincci. harap2 lepas ni dah tak boros lagi. Simpan duit dey..mahu beli buku maa~~~!

Saturday, September 8, 2012

Minta Maaf Semua

Saya Sharifah Salmah Binti Syed Mahdzar ingin memohon maaf kepada sesiapa yg mengenali secara langsung atau tak langsung atas segala kesalahan tutur kata mahupun perlakuan yg menyinggung hati kalian. Mohon halalkan makan minum & segala bentuk harta yang telah dikongsikan bersama...

Jaga diri, jaga iman :)

Assalamualaikum.

Thursday, September 6, 2012

Doa #1

"Ya Allah, tutupilah auratku (aib dan sesuatu yang tidak layak dilihat orang) dan tenteramkanlah aku dari rasa takut."

wishlist #1

i've been dying to have shoes with this design. Merata2 dah cari..infact, memang jumpa kasut mcm ni at NOSE. sandal flats plak tu. tp masa tu macam pokai..takde duit nak beli. So harap2 lepas ni, sandal flats tu still ada kt NOSE. if takde..berangan jela tgok kasut mcm ni.


Sunday, September 2, 2012

Beauty review

Orang sekeliling akan tahu on their first impression that i'm the type of person yang ber "make-up". & yes kadang2 nampak berlebihan with it. yes, I admit that I did overdone some of my make-up routine but at least I have something to make myself happy with. Saya suka bermekap, & kalaw boleh saya nak bermekap siang malam. 


motip gambar? nak tunjuk betapa obvious-nye mekap even dalam webcam yg kabur. Short & simple, I didn't like to rant more. Mmg jenis yg tak suka cerita panjang--w'pun klw duduk face 2 face, ckp tak berhenti. Tapi utk menulis...langsung kurang rajin.

saya, merasakan bahawa..*jeng3x* adalah perlu bagi saya untuk menulis pasal produk kecantikan dalam blog from time to time so that I can do some sort of post-mortem & capture a bit of details on what product i've been using.

hmmmmmmmmmmmm...can i?


Friday, August 3, 2012

My Babies' Name

hey don't get me wrong. I tak pregnant lah! just suka2 je sebab nampak mcm ada hashtag Twitter psl future baby names. So i thought it would be interesting kalaw listkan je nama babies :D kalaw islamic names ni, mesti la kne ada meaning dlm arabic kan. sbb ada org ckp klw nama pelik2 ni malaikat susa nk sebut *wuu scary*. sape ckp nama islamic takde yg modern. Nama2 yg dipilih ni nama yg Islamic...tapi modern. Yang paling penting..nama2 ni ada makna. Mungkin juga ada dlm Al-Qur'an. Makna pun mesti la kne baik.


Suka sangat2 dgn nama yg berkaitan dgn kecantikan/ketampanan. IbuBapa mana takmawu anak yg cantik2/comel2 kan. Tp sape pun baby yg bakal lahir tu....apa pn keadaannye, ibubapa ttp syg sepenuh nyawa anak2 diorang k.




Girls

1) Zaara – Beautiful Flower
2) Aleesha - Protected by god
3) Ariana - Full Of life
4) Dina - Love
5) Maira/Myra - Moon
6) Maya - Princess
7) Misha - beautiful/Pretty
8) Rihana - Aromatic/Sweet Basil
9) Aaliyah - Exalted/Noble
10) Aalina - Silk Of Heaven (PERGHH MEANING CANTIK SUNGGUH)

Taktawu kenapa...tapi nama boys ni biasanye mendalam maksud. MUngkin jugak sbb diorang ni simbol kekuatan & kebijaksanaan. Berbanding dgn perempuan sebagai simbol kecantikan & kelembutan.

Kalaw untuk lelaki pun prefer jugak letak nama depan Abdul..lepas tu nama belakang ltak salah satu dari 99 nama Allah. Macam lebih baik. Or letak MUhammad kat depan nama. then blakang mix & match la




Boys

1) Zane - Friend/ Beloved
2) Danial - Prophet's name / was a Prophet who was sent to the Israelites. We are not aware as to exactly when he lived but it was after the era of Prophet David (Daawood) and before Prophets, Zakariaa and Yahyaa
3) Rayan / Rayn - The gate of heaven which allows fasting people in Ramadan to enter.
4) Aydin – brilliant, enlightened, intelligent, light of the moon

Ada kawan cakap...glamour sungguh nama dipilih. Susah nak buat salasilah & terkejut org hadhramawt tengok nama2 nih. Haha ade ke macam tu. Takpelah...pandai2 la pronounce dalam arabic.

Geram tengok google td gambar2 baby. rasa mcm nak gigit je pipi. Jadi anak yg soleh/solehah ye sayang? Kiss & hug











Thursday, July 26, 2012

Saranghaeyo Korean Actors

Omo! ada penyakit baru yang sangat merbahaya. Tak boleh dah nak rawat. Penyakit bila single..........obsess dgn korean actor. Kulit licin bersih, mata sedikit sepet, berbadan tinggi lampai yg tak terlalu gemuk or kurus & style rambut yg sgt la menampakkan kehenseman beliau.

Ottoke...I can't help myself :'( mmg mengaku diorang ni takde hensem mana klw nak compare dgn Malay/caucassian/arabic guy (cheh nak ssedapkan hati diorang je ni). Tp ada satu jenis charm pd these actors yg buat para puan puan fangirls seperti dirasuk tiap2 kali tertengok gambar2 Actor Korean or tengok drama Korea.

first of all, diorang sgt pandai berlakon. Director tawu mcm mana nk buat seorang male actor korea membawa watak seolah2 diorang ni hensem...tp pdhl xhensem mana pun. Yg penting...these directors nak emphasize betapa hensem and cool nye karakter lelaki2 ni.

This is my Favourite actors so far :D

1) Lee Min Ho


2) Lee Seung Gi

3) Park Si-Hoo


BUkan gatal ke apa...but forever alone like me mcm kena ada taw some crush utk atleast buat rasa diri tu tak keseorangan. even lelaki2 ni plastic, and cuma pandai berlakon...at least they've made me fall inlove efortlessly and kept me happy all these while :)

Saturday, July 21, 2012

Bulan Puasa dan Air Khatira

Assalamualaikum WBT. Terlambat pulak nak wish Salam Ramadhan kat Blog ni. Rasa mcm nak bersarang & berhabuk dah blog ni dek tak bersentuh since berkurun lamanya. Bukan apa, bosan la sokmo update blog guna copy and paste je.Macam RANDOM GILER. Taknak la post benda tak berkualiti kat blog semata2 nak update je kan *ayat Fatin Liyana* terasa I...


ANYWAY, Sharifah Salmah nak ucapkan disini selamat menunaikan ibadah puasa dalam menyambut perintah Allah pada Bulan Ramadhan ni. *Rasa mcm Forever Alone pulak wish sensorang padahal takde orang baca Tsk*. Update kt Tumblr confirm ada yg baca..tp followers majoriti non-muslim :okay:

OK lah kali ni ckp kt diri sendiri. Dear self, puasa tu bukan puasa dr segi makan & minum..puasa juga la nafsu supaya jgn layan berlebihan. Lebihkan pahala ibadah sunat, jgn tinggalkan yg wajib. Baca dan fahamkan maksud Al-Quran. Makan makanan berbuka pun ala kadar je. Jgn jadi mcm semalam, portion nasik, kuih dsb mcam cukup nak bagi makan kat satu ZOO Negara. Koyak baju raya, mau tak naya.

Sabarkan diri sikit menahan amarah. jgn cpt judge org..klw org buat slh..igt la, AKU SEDANG BERPUASA. lepas berbuka, nak cekik, slap that b**** hard pun takpe *ehh jangannn ye. Cakap je ni* Sabar lah. Nty kureng plak pahala puasa. Tak berbaloi ye dak? wahai Salmah yang panas baran, SILA TINGKATKAN KESABARAN. Kalaw nak maki pun, censored kan la mana2 yg perlu. Contoh mcm ayat td *sila rujuk.

Lepas dah ceghita amalan berpuasa dsb nih..terigt pulak juadah femes dkt hometown JB nih. Nostalgia sungguh mengenangkan Bazar Ramadhan Johor Bahru yg jaoh dimata *bukak lagu Sudriman*. Juadah yg paling dirindui is *drumrolls* AIR KATHIRA. yes penonton..air khatira. Jgn buat muka pelik, ni nak tunjuk ni. Org pure JB je yg tawu ni. Fiewettt

O Em Gee look at this. Composition susu kat dalam uh OVER 9000!
err tapi gambar ni mcm terover cantik lak persembahannye. mungkin biasenye yg leh nmpk kt Bazaar Ramadhan JB ni mcm ni :-

Haus?
Erm :) so tujelah celoteh org puasa yg tak reti2 nak pegi mandi lagi ni. Dah nak pagi pun *padahal memang dah pagi*. So, sekali lagi diucapkan Selamat Berpuasa di bulan Ramadhan tahun 1433H. Semoga mendpt barakah sepanjang berpuasa dan diterima amalan oleh Allah SWT. Lebihkan zikir dan membaca sambil menghayati Al-Quran. Bersama dgn wish ini disertakan lagu feveret bulan Puasa kitew semuee Man Bai ft Raihan - Harapan Ramadhan. Baru NOSTALGIA kan dengar lagu niii. oklah TINGKATKAN PRESTASI PAHALA & EDUCATION, KURANGKAN BERCINTA & MEMBUAT DOSA. Babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.! Assalamualaikum WBT



Monday, July 2, 2012

awak..saya nak awak tahu

Truthfully and with all my heart,
I miss you like no other,
But since Fate has decided,
That we can’t be together,
Then for now, if you are reading this,
I want you to know,
That knowing you are alive and well,
Is enough to keep me happy.
And may you end up with someone,
Who can keep you,
Better than me

Monday, June 25, 2012

saya mempunyai twitter baharu

username- Shsalmah. promote kalaw boleh nak satu dunia tahu. betapa rakusnya manusia dalam mencari populariti  mahupun publisiti. Tapi takpe....baru2 buat twitter je mcm gini. sumpah.....................aku tipu. Harap pembaca2 sekalian follow twitter saya dan menyibuk sampai saya tak mahu mengadap facebook yg macam ghost town tu dah. Cakap macam la pembaca tu ramai macam surat kabo Berita Harian.



okay background tu i suka. lama dah guna untuk semua jenis blog termasuk Tumblr dan Blogspot. Kali ni guna untuk baby Twitter saya pulaa


p/s : last 2 days genap 6bulan ulangtahun hari menangis mcm orang gila.

Monday, June 11, 2012

Cukuplah DIA bagiku

بِســـمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــم

Awak tahu kenapa saya tak ralat hilang cinta awak?

  • Sebab saya masih ada cinta hakiki,iaitu cinta Ilahi..


Awak tahu kenapa saya tak tagih cinta awak?

  • Sebab saya tak mahu merendahkan martabat saya di mata Allah..


Awak tahu kenapa saya masih boleh tersenyum masa awak tinggalkan saya?

  • Sebab saya bersyukur kerana Allah sedang melindungi saya..


Awak tahu kenapa saya juga menangis masa awak tinggalkan saya?

  • Sebab saya kesal pernah menduakan cinta Allah dengan awak..


Awak tahu kenapa saya tak pernah jemu bicara tentang Allah?

  • Sebab saya ingat, saya sayang, saya rindu, dan DIA nombor satu dihati saya..


Awak tahu kenapa saya hanya percaya cinta Allah?

  • Sebab saya percaya Allah pasti akan membalas cinta hambaNYA..


Awak tahu kenapa saya dah sukar percaya cinta lelaki?

  • Sebab saya tahu tak ada yang lebih baik melainkan cinta Allah..


Dan kerana itulah CINTA Allah tetap di hati saya..sampai bila2..InsyaAllah



source : FACEBOOK ber"couple" itu haram

Saturday, June 9, 2012

Hapus air matamu, dan yakinlah di sana, Rabbmu merentangkan TanganNya Dan sedang menyambutmu dalam DekapNya yang hangat, Cinta suciNya, yang tak ada kekecewaan padaNya..





Monday, May 28, 2012

10 Surah dapat Menghalang daripada 10 ujian Besar Allah

1- Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
2- Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
3- Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
4- Surah Al-Waqiah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
5- Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
6- Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
7- Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
8- Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
9- Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
10- Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Ayuh, baca surat cinta Allah ♥

Thursday, May 24, 2012

Belajar erti hidup

Kita pernah “DILUKAI”
dan mungkin pernah “MELUKAI”
tapi kerana itu kita BELAJAR
tentang bagaimana cara menghargai, menerima, berkorban dan memperhatikan.

Kita pernah “DIBOHONGI”
dan mungkin pernah “MEMBOHONGI”
tapi dari itu kita belajar bagaimana sakitnya rasa dibohongi
dan tentang KEJUJURAN.

Andaikan kita tidak pernah melakukan kesalahan dalam hidup ini, mungkin kita tidak pernah belajar erti diri MEMINTA MAAF dan MEMBERI MAAF.

Setiap waktu yang telah kita habiskan dalam hidup ini, tidak akan terulang kembali. Namun ada satu hal yang masih tetap bisa kita lakukan, iaitu BELAJAR dari masa lalu untuk hari ESOK yang lebih baik.



source : "Ber'couple' itu Haram" Facebook page

Bertudung vs Free-Hair

tersentap tadi bila baca blog Terfaktab. Ada meletakkan ciri2 gadis idaman sebagai seorang freehair. Dah lama pendam perasaan kecewa ni. Sebab sangat mudah bagi perempuan freehair utk menawan hati lelaki...tapi bagi yg bertudung, dipandang serong. mana silapnya? bermacam2 fitnah pula berccampur baur bila disebutkan tentang gadis bertudung. Astaghfirullahalazim.

Kami tak sempurna...kami tak menarik..kami kurang bergaya...kami bukan perempuan yg bila dibawa ke public mampu membuat semua orang cemburu kerana kecantikkan kami atau betapa beruntungnya kamu ada pendamping yg pandai bergaya...tolak tepi semua ciri2 sebagai wanita menarik..kami hanyalah bertudung.

kami tahu. tp sekurang2nya kami berusaha untuk mencari redha Allah. kerana kami sedar akan azab seksa yg bakal dihadapi diakhirat nanti. Kami takut, kami tak mampu menanggung. kami juga tak mahu suami, ayah kami..menanggung dosa membuka mahkota perhiasan kami.....

Pandang lah kami dengan mata hati...sampai bila nak mencari si jantung hati solehah kalau meletakkan ciri2 sebegitu sebagai bakal isteri. Free-hair atau tak, kami sama. Kami seorang perempuan.

Ada aku post status kat Facebook pasal hal ni..sbb aku sgt la kecewa. Betapa susahnya nak cari seorang untuk mengisi hati hanya kerana aku bertudung.


wahai lelaki....pempuan freehair lebih cantikkah?baikkah?sopankah? apa kurangnya kami yang bertudung smpai kami ditolak tepi? kami juga manusia yg mampu menyayangi&disayangi

then ada sorang laki ni reply


Wahai wanita...Mereka memang lebih "CANTIK","BAIK","SOPAN"...Jika dipandang dengan pandangan nafsu semata-mata...Carilah lelaki yang melihat kamu dengan pandangan hati yang beriman....=)


and one of my friend post ni kat comment



 syg, tau tak knp those yg free hair tu HOT? sbb .. NERAKA pon HOT jugak.. 
n mereka yg btdung tu memng TAK HOT n COOL je sbb .. SYURGA memang TAK HOT n sgt COOL je. bukan nak judge . sekadar peringatan. Allah knows what we dont know.


one of the reasons kite bertudung ( mngikut perintah agama ) sbb kite syg parents kite especially, our heroes; fathers . ape maknenye kalo kite lantang memberitahu kpd dunia bahawa betapa sayangnye kite kpd ibu dan ayah sedangkan akibat keingkaran kita kpd agama memyebabkan ayah dan ibu kite diheret ke neraka. 
plus, seorang lelaki yang bijak lg beriman pasti dapt menilai . seandainye sblm si gadis itu berkahwin pon, akhlaknya dijaga dgn baik, maka tidak mustahil sesudah berkahwin, si gadis itu pasti tau mnjaga akhlak dan batas2 sbg seorg isteri. kalo yg free hair tu, kalo lps dorg kawen, suami pulak taknak didik isteri tutup aurat and other perintah Allah.. so... ? takkan si isteri je yg akan dihukum enn .. 


so, we should proud sbb kite antara gadis yang Allah pilih utk bertudung, mentaati perintah agama n so on. remember that Allah always with us . He loves us . :)






Thursday, May 17, 2012

Soleh & Solehah

"...Wanita solehah itu tidak suka mengenali dan dikenali, tidak suka memandang dan dipandang. Di bibirnya tidak meniti nama-nama lelaki, dan di bibir-bibir lelaki tidak meniti namanya..."

[Saidatina Fatimah radiyallahu’anha]

Lelaki yang suka melayan ramai wanita juga tidak sesuai dijadikan suami... Kerana itulah tanda kesetiaan atau tidak hatinya pada Allah Ta'ala, dan juga pada pasangan hidupnya.. Seorang lelaki soleh atau wanita solehah tahu akan batas-batas pergaulan, komunikasi dan sebagainya dgn bukan mahramnya..

source : Facebook page - Ber"couple" Itu Haram


Wednesday, May 9, 2012

ajarlah anakmu menutup aurat sejak kecil, beri kefahaman mengapa diwajibkan menutup aurat.. agar bila besar nanti mereka malu untuk mendedahkannya kepada dunia.. dan mereka tahu ketaatan kepada Allah itu wajib..



Jika Aku Jatuh Cinta, Jagalah Hatiku Agar Tidak Berpaling DaripadaMu


Wahai tuhan yang memperkenankan pinta perkenankanlah


Aamiin..





Wednesday, May 2, 2012

Teringin

teringin seorang lelaki yang mengucapkan "saya nak jumpa umi&walid awak untuk lamar awak sebagai isteri" sebagai ayat cinta pertama yang diluahkan..dan bukan "I love you". Mustahil sangat ke? mungkin bukan sekarang. Jodoh rahsia Allah kan? :)


cakap pun dah merapu

Tuesday, May 1, 2012

Cinta adalah Amanah

Perasaan Cinta yang lahir terhadap seseorang bukanlah tanda yang kita akan memilikinya..tapi kekadang ia muncul sebagai ujian dari-Nya buat kita, ingin melihat bagaimana kita memelihara, mengawal dan mengurusnya. Perasaan cinta itu adalah amanah..dan amanah sudah pasti akan dihisab oleh Allah S.W.T

wallahualam~

Friday, April 27, 2012

Wednesday, April 25, 2012

BERSIH 3.0

BERSIH 3.0 STUPID STUPID STUPID. PASAL KAU LA PLAN KITORANG NAK BAGI MAKAN KAT ORANG HOMELESS DIBATALKAN. STUPID STUPID MANUSIA BODOH SEMUA. SAPE PERGI MMG BODOH

Untuk Bakal Isteri Saya.

tersentuh :') inshaallah calon imam ku. sabar ye mencari...tetapkan iman didadamu..cari redha Allah dalam doamu..aku setia menanti

Monday, April 23, 2012

Sesaat Kau Datang

Lirik best. Pada yg ditinggalkan or meninggalkan...jgn layan perasaan sangat. Hehe


Jika sudah kau mencintai dia
Putuskan aku dengan baik caranya
Walaupun sakit hati ku rasa
Sesungguhnya aku tak rela……..
Kerna hatiku masih mencintai
Dirimu dengan sepenuh hati…

Tapi ku ikhlas melepaskanmu…
Karena aku manusia biasa…..
Sungguh kejamnya dirimu….
Mengkhianati cinta yang ku semat dijiwa..
Kau hancurkan segala harapan…
Kau remukkan cinta yang telah kita bina…..


Wednesday, April 18, 2012

Rindu




Seriously I miss you guys.. I missed Nursing IIUM Kuantan batch 8 sangat2. rindu nak gelak sama2 sambil makan kat ruang tgh bilik..masak sama2..beriadah waktu petang. Sewa kereta on weekend and jalan2. Amek Law mmg seronok..sesuai ngn my capability and passion...yes in academic, law is working for me. But i have very little social life here.

sorry tak dpt decide nak datang Kuantan ke tak. Cepat or lambat..I'll try to go there. Korang ckp nak masak spaghetti bolognise and sewa kereta then pergi air terjun kan? mmg nak pegi..tapi as a girl, i'm quite scared pegi terminal bus sensorang. One day if I dpt kumpul strength to go Kuantan alone..I will okay

please pray for me guys..doakan Salma kuat fighting for what i really wants. Terpaksa la korbankan kebahagiaan yg ada masa kat IIUM Kuantan. Persahabatan yg first time Salma rasa..omg rindu :'(

KUANTANNNN...WAIT FOR ME!!

tsktsk ..mood meratap. Nak tissue. Okay karaoke la weekend ni

Tuesday, April 10, 2012

You never know how strong you are until being strong is the only choice you have.

Saturday, April 7, 2012

Friday, April 6, 2012

DEAR ALLAH, if I really in love You why did my heart didn't feel like "I Missed You". I don't want to missed somebody other than You Allah. Please forgive me :'(

Sang Bidadari

just a beautiful words i've found...not claiming the copyright, but just captivating those beautiful thoughts. Here it is : 


Awak, Saya bukanlah bidadari yang cantik atau hebat dalam cinta yang mampu membuat awak jatuh cinta pada saya dan saya juga bukan ahli sihir yang mampu menyihir awak agar awak menyintai saya.Dan inilah saya apa adanya hanya seseorang yang menyintai dan merindui awak, Seseorang yang ingin masuk dan menumpang dipenjuru hati awak agar lengkaplah hidup seorang Hawa untuk seorang Adam.Saya harap awak faham :)



Saturday, January 21, 2012

DOA AGAR DIBERI JODOH TERBAIK

Another pray i've found ^_^


Ya Allah..Ya Tuhanku..
Jika pendampingku tlah Engkau lahirkan
Gerakan hatinya tuk menujuku ,Pertemukanlah kami dlm sebaik-baiknya pertemuan tuk menuju Ridha-Mu..
Kerana Engkaulah yg berhak atas hati hamba2-Mu..
Dan Engkau jua yg kuasa membolak balikannya..


Ya Rabb,
bila dia jauh,dekatkanlah..
Eratkan hati kami dlm ikatan kerana-Mu ,tautkan hatiku dgn hatinya yg sama2 mengharap&mendamba sebuah keinginan menuju ridha-Mu..


Ya Allah...Yang Maha Pecinta
Pemilik cinta sejati ,Jikalau cintaku kau ciptakan untuk dia
Tabahkan hatinya..
Teguhkan imannya..
Tegarkan penantiannya..


Ya Rabb...Sang Pemilik Hati
Jikalau hatiku KAU ciptakan untuk dia ,Penuhi hatinya dg Kasih-Mu,
Terangi langkahnya dengan Cahaya-Mu ,Limpahkan kelapangan dikalbunya dengan kesabaran,Temani dia dlm kesepian..


Ya Rabb,
Tiada tempat ku bersandar Selain pada-Mu,
Kutitipkan cintaku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan sayangku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan rinduku pada-Mu untuknya..
Mekarkan cintaku bersama cintanya..
Satukan hidupku & hidupnya dlm Cinta-Mu..


Rabb....
Ku yakin bila saatnya sudah menghampiri,
Pasti kebahagiaan itu aku dapati..
Mohon beri aku kekuatan dan kesabaran dlm penantianku..


Ya ALLAH..
kirimkan dia yg dpt membawa kebaikan,
Baik bagi duniaku,akhiratku dan agamaku..
Agar kami sama2 berjamaah tuk tetap Menuju-Mu..
bimbinglah hati kami ,Kuatkan hati kami..
Penuhilah dengan Rahmat & kasih sayang-Mu


..Aamiin ya Rabb...


Source : Wahai Calon Imamku Yang Akan Bertahta Di Hatiku 

Friday, January 6, 2012

Ya Allah, ampunkan aku

Apalah sangat kehilangan yang aku hadapi ni kalaw nak dibandingkan dgn kehilangan yang hamba Allah yg lain terpaksa Redha dgn ketentuan-NYA. Aku kehilangan pasangan yang belum tentu sah ikatan denganku. Hanya kehilangan sesuatu yg sebenarnya lebih mendekatkan aku dgn Allah, menjauhkan aku dari zina dan mempelajari erti redha. Yang aku dapat adalah seribu kebaikan yang harus dibayar dgn hanya satu kehilangan milik duniawi yang memang bukan hak aku sejak azali. Aku leka menyalahkan diriku..berharap masa akan berputar balik supaya aku boleh mengubah takdir dan segala yg berlaku. Sedangkan aku lupa apa yg berlaku selama ini sudah tertulis oleh Sang Pencipta.

Sedangkan orang lain yang kehilangan ahli keluarga, kehilangan anggota sempurna, kehilangan pancaindera, kehilangan segala harta dunia, kehilangan segala2nya..................tapi mereka lebih Redha dan pasrah berbanding aku.

kenapa aku ini begitu buta dan bodoh setiap kali menjalani & menghadapi ujian Allah S.W.T. Kenapa aku bodoh? aku tidak meredhai 100% apa yg berlaku....jauh disudut hati aku berharap semuanya takkan berlaku seperti itu. Aku tangisi kehilangan itu......aku marah pada takdir. Bererti aku tidak redha, aku marah pada ketentuan Allah sedangkan Allah tahu apa yg lebih baik untuk diri aku. Apa yg terbaik untuk aku diakhirat nanti.

Ya Allah, ampunkan aku.